14 Ocak 2016 - Avukatın İcra Takibi ile İmtihanı

meslektaşlarım bilirler, bu uyap zımbırtısına geçtiğimizden beri her anlamda kan ağlamaktayız. avukat portal sorunları başka bir yazının konusu olsun, bu hafta sadece icra takibi başlatma sürecinin ne kadar sancılı geçtiğini açıklamaya çalışacağım.

çok sevgili devletimiz 2010'lu yılların başlından itibaren icra dairelerine yapılan icra takibi açılmasına yönelik başvuruların elektronik ortamda hazırlanmasını zorunlu kılan bir sistem geliştirdi. çok ayrıntıya girmeden sistemin nasıl çalıştığını izah edeyim: elinizde 5000 Dolarlık senet var diyelim icraya koymak istiyorsunuz. icra dairesine gittiğinizde başvurunuz kabul edilmiyor. "git takip hazırla öyle gel" deniyor. hem de icra kanunun bu başvurunun sözlü olarak da yapılabileceğini "açık kanun hükmü"yle belirttiği halde.

arzuhalciye gidiyorsunuz "ağabey bunu yuusbiylen (USB ile) yapıyorlar artık, avukata gitmen lazım" diyor. avukata gidiyorsunuz o bir şekilde hallediyor.

avukatın nasıl hallettiğine gelelim: en düşüğüne yıllık 1000 TL civarında para verdiği İcra Takibi Hazırlama programıyla takibinizi hazırlıyor. elektronik dosyayı USB belleğe kopyalıyor ve gidip icra dairesinden takibi başlatıyor. bu programların ücretsiz olanı da yok hani. devlet bunu zorunlu tutuyor ama "al insan gibi bu programla hazırla kardeşim" demiyor. bu sektör de rant halini aldı anlayacağın yani gülüm.

sonra tutuyor devlet hata yaptığını anlıyor ve uyap avukat portala "online e-icra başlatma" özelliği ekliyor. hem de inanılmayacağı üzere ücretsiz bir şekilde. ama takip hazırlamaya geliyorsun ve en boktan arayüzle, saçma sapan bilgi kutularıyla bildiklerini de karıştırıyorsun. senedin vade tarihini giriyorsun faizi hesaplamıyor, kafasına göre asıl alacaktan mahsup yapıyor, BK100'ü yanlış uyguluyor vs. yani devlet yine yapamıyor yine yapamıyor. (budha mı gol değil?)

adeta icra yapılamaması için özel bir gayret içerisinde sanki devlet, çünkü uğraşsalar deseler ki "biz avukatların nasıl götünden kan alırız" diye, böyle bir sistem yapamazlar. ciddiyim.

bir kin kusma yazımın daha sonuna geldik, tahammül ettiğiniz için teşekkür ediyorum. sonraki yazımda başka bir bürokratik sorunda görüşmek dileğiyle. allah yolunuzu devlet dairelerine düşürmesin...